Lakásotthon – „kicsinyített nevelőotthon”???

Mielőtt indokolnám a provokatív címet, szeretném tisztázni a terminológiát, mit is értek lakásotthon alatt, pontosabban mit nem. Nem sorolnám e kategóriába a gyermekotthonok családias jellegű lakóegységeit, hanem kizárólag az önálló, független lakásotthonokról alkotott teóriámat szeretném közölni.

A 1997. évi gyermekvédelmi törvény illetve végrehajtási utasítása rendelkezik a lakásotthonok létrehozásáról. A „kastélyotthonok”, gyermekvárosok „lebontásának” határideje 2002. december 31. volt.Sweetheart Wedding Dresses sale

Nem minősíteni kívánom ezen ellátási formát, hiszen a szükségessége nem megkérdőjelezhető, csupán a szolgáltatást igénybevevők, azaz a gyerekek szemszögéből szeretnék rámutatni néhány vitatható kérdésre.

Az első kérdés: hol helyezkedik el a lakásotthon? Sajnos a tapasztalatok szerint többnyire szűkös infrastruktúrával rendelkező kistelepüléseken vásároltak családi házakat, amit anyagi szempontok motiváltak elsősorban és nem gyerekérdekek, mint például az iskoláztatás lehetőségeinek biztosítása. A tárgyi feltételeknél az otthonosság kérdése sem mellékes. Több lakásotthont meglátogatva, nagyon sok egyszerű bútorzattal találkoztam és az otthon melegét sugárzó kiegészítők szinte mindenütt hiányoztak, valamint az élet jelei helyett, hideg rend fogadott. Kevés, olykor semmi, személyes tárgy nem utalt arra, vajon ki is lakik abban a szobában.

A másik kardinális pont a személyi feltételek teljesülése. A törvényi előírás értelmében 5 fő szükségeltetik a 12 gyerekre. Elsőre nagyon szépnek tűnő elképzelés! Mégis éppen ez az, ami a nevelőotthont idézi. Miért is? Mert nem a gyerekek érdeke, hanem a munka törvénykönyve diktál! Az 5 fő 40 órás kötelező munkaidejének letöltése csak a több műszak alkalmazásával és szabad napok kiadásával lehetséges, mint a nevelőotthonban. Akkor hol itt a családias jelleg? A család nem az állandóság, ezáltal a biztonság megtestesítője? Vagy elég ehhez egy családi ház? De beszélhetnénk még a szakképzettségről is, és fluktuációról, a dolgozók együttműködéséről.Wedding Guest Dresses sale

Szükség lenne speciálisan képzett nevelőkre, gondozókra, ami csak belső képzéssel lenne megvalósítható!!

Vitatható az egyes lakásotthonokon belül alkalmazott pedagógiai módszerek egységességének kérdése is. Jobb híján a nevelőotthonokban bevált módszereket alkalmazzák, mint pl. a szigorú napirend, a felelősi szerepek, iskolás jutalmazási és büntetési rendszer, túlszabályozottság. Kis mértékű a gyerekek bevonása a háztartásba, a mindennapi teendőkbe, ami pedig a szocializáció szempontjából elengedhetetlen.

Összességében sok változás szükségeltetik, de legfőképpen személyi vonatkozásban, ami az összes többit maga után vonja.

Jankó Judit

PTE IGYFK Szociálpolitikai Intézet

7100 Szekszárd, Szt. István tér 15-17.

(30) 937-1874

jankojudit@freemail.hu

doxycycline buy

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.