Kerekasztal-beszélgetés az önkéntességről

Önkéntesek és önkénteseket szervezők beszélgettek egymással és a közönséggel hazai és nemzetközi tapasztalatokról és lehetőségekről.

A bemutatott szervezetek:

Színek Világa Alapítvány (kiemelten közhasznú szervezet): célja, hogy a gyermekek kreativitását fejlesztő, vizuális nevelését segítő oktatást, nevelést támogasson, ilyen módszereket alkalmazó intézmények, óvodák működését biztosítsa, valamint ehhez kapcsolódóan kiállításokat szervezzen, művészeti tevékenységeket támogasson.

Szabó Judit

1037 Budapest, Jablonka út 126/B

06-1-367-3620

Az Európai Önkéntes Szolgálat lehetőséget kínál 18-25 éves korú fiataloknak arra, hogy önkéntesként külföldön dolgozzanak, nyelvet tanuljanak, világot lássanak.

Nyelvtudás, képzettség, iskolai teljesítmény nem számít. Ebből a programból senki nem zárható ki!

A fiatalok maximum 12 hónapot tölthetnek külföldön egy fogadó szervezetnél. Ez idő alatt teljes ellátást és zsebpénzt kapnak. Az önkéntes a helyi közösség fejlődését célzó non-profit tevékenységekben vehet részt, többek között az alábbi témákban: egészségügy, környezet, művészet, kultúra, gyermekprogramok, esélyegyenlőség, média és kommunikáció, ifjúsági sport, ifjúsági szabadidő, fiatalkori bűnmegelőzés.

Berencz Mercedes

Mobilitás Nemzetközi Igazgatóság

1145 Budapest, Amerikai út 96.

06-1-273-42-88, 06-1-273-4296

berencz.mercedes@mobilitas.hu

www.mobilitas.hu, nemzetkozi@mobilitas.hu

Az Önkéntes Diakóniai Év lehetőséget ad 18-26 közötti fiataloknak arra, hogy egyházi és szociális szolgálati területeken 10- 12 hónapos önkénes szolgálatot vállaljanak külföldön vagy belföldön.

Partnerszervezetei tagjai az European Diaconal Year Network-nek (EDYN), melynek segítségével nagy számban vállalhattak önkéntes szolgálatot magyar fiatalok az eddigi években is.

Szolgálati helyeik a legkülönbözőbbek: éppen úgy lehetőség nyílik sérült és egészséges gyermekekkel, hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozni, mint idősekkel, szociálisan rászorultakkal, hajléktalanokkal. A szervezet információs hálózatán keresztül, levélben vagy hirdetés útján tájékoztatja az érdeklődőket, majd személyes találkozás alkalmával kiválasztja az önkénteseket a partnerszervezetek bevonásával.

Závodi Emese, Cseke Enikő

1146 Budapest, Abonyi u. 21.

06-1-460-0706

onkentes.diakoniai.ev@gmx.net

www.reformatus.hu/ode

Önkéntes Központ Alapítvány célja a magyarországi önkéntesek és az őket foglalkoztató szervezetek munkájának támogatása információval, tanácsadással és képzéssel. Az önkéntesség kultúrájának terjesztése, valamint a hazai társadalmi környezet önkéntességet elfogadóbb változásának előmozdítása magánszemélyekkel, társadalmi szervezetekkel, intézményekkel és vállalkozásokkal végzett konkrét tevékenységeken keresztül.

Az alapítvány konkrét tevékenységei:

1. Önkéntesek toborzása, regisztrációja, közvetítése

2. Önkéntes munkahelyek regisztrálása

3. Tájékoztatás, oktatás

4. Civil médiaközpont funkció

5. A hazai önkéntes mozgalom külföldi képviseletének ellátása

6. Az önkéntességgel kapcsolatos törvénykezés nyomon követése, befolyásolása

7. Kutatások, felmérések készítése

8. Országos, és helyi programok szervezése

9. Regionális önkéntes központok felállítása, országos hálózat kialakítása

10. Lobbytevékenység

1023 Budapest, Kékgolyó u. 20. I. em. 4/a

06-1-225-0710, 06-1-225-0711

onkenteskozpont@freemail.hu

www.onkentes.hu

Az Útilapu Hálózat az önkéntes munkát szervező Service Civil International (SCI) magyar szervezete. Az SCI egy nemzetközi önkéntes szervezet, melynek több, mint 50 európai, ázsiai, észak-amerikai és afrikai országban vannak partnerszervezetei.

Elsődleges tevékenysége nyári táborok szervezése világszerte, melyekben a különböző országokból érkező fiatalok önkéntes munkát végeznek.

A táborok szervezése során különös hangsúlyt kap, hogy az önkéntesek érezzék, hogy az általuk végzett munka fontos, segítenek a rászoruló közösségeknek vagy a környezet megóvásáért dolgoznak. E célok elérése érdekében önkéntes „építőtáborokat” szervezünk Magyarországon, és a magyar jelentkezőket külföldi táborokba juttatjuk el.

Általában 10-20 különböző nemzetiségű önkéntes vesz részt ezekben a táborokban és dolgozik együtt, többnyire két hét és egy hónap közötti ideig.

Ezekben a táborokban különböző jellegű munka folyik: környezetvédelem, újjáépítés, gyermekekkel, mozgássérültekkel, hátrányos helyzetűekkel és menekültekkel végzett munka, kulturális események és művészeti fesztiválok előkészítése, a békéért és a rasszizmus ellen folytatott tevékenység, felvilágosító és tájékoztató kampányok szervezése stb. Szerveznek hosszabb távú (3 hónap és 2 év közötti) önkéntes munkákat, projekteket, konferenciákat és tanulmányutakat, melyek bizonyos aktuális kérdésekkel foglalkoznak, csakúgy, mint önkénteseket és segítőket felkészítő workshopokat.

1091 Budapest, Üllői út 103 fszt. 5.

06-1-215-4687

scihun@c3.hu, utilapu@ngo.hu

www.utilapu.ngo.hu

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű Béke Nobel-díjas nemzetközi szervezetnek 18 irodája van. Ebből 5 szervezi a missziókat. 2002-ben 66 országban volt jelen az MSF. Fő mottója: „Mi vagyunk az elsők, aki valamilyen konfliktus során vagy után megjelenünk a térségben, és mi vagyunk az utolsók, akik kivonulunk”. A gyors humanitárius segélyadás mellett fontos szerepet kap a legmagasabb szinten történő lobbizás és politikai figyelemfelkeltés is.

Magyarországon sajnos nincs irodája, ezért a többi kelet-közép-európai országhoz hasonlóan a bécsi irodához tartozunk. A szervezet elsősorban orvosokat és ápolónőket vár, de nagy szükségük van technikai vezetőkre, és növekszik az igény pszichológusokra és kulturális antropológusokra is.

www.msf.org

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány olyan magyarországi nonprofit szervezet, amely 14-25 éves fiatalok számára önkéntes hálózatot működtet Közép- és Kelet-Európában.

A DIA célja a fiatalok helyi közösségi szerepvállalásának növelésével a civil társadalom megerősítése Magyarországon és a régióban.

A DIA Alapítvány önkéntesprogramja lehetőséget teremt a részvevő iskolák, ifjúsági szervezetek diákjai számára, hogy civil ismereteket tanuljanak és azokat a gyakorlatban, önkéntes munkájuk kapcsán elsajátíthassák. A diákok önkéntes munkába való bevonása segíti az állampolgári ismeretek és civil készségek elsajátítását. A DIA program sikerének feltétele, hogy a fiatal önkéntesek, helyi csoportsegítők és non-profit szervezetek együttműködjenek.

1063 Budapest, Kmety György u. 15.

06-1-354-11-91, 06-1-472-0300

staff@i-dia.org

www.i-dia.org

www.makeaconnection.hu

Egyéb hasznos honlapcímek az önkéntességgel kapcsolatban elérhetők az itt felsorolt szervezeteknél.

generic cialis black 800mg

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.