Játék az érzékszervekkel – a Szegedi Vadasparkban

Az állatok, növények bemutatásán túl az állatkertek, így a Szegedi Vadaspark is kiváló lehetőséget nyújt az ismeretszerzéshez, a játszva tanuláshoz. A sokféle környezet és természetvédelmi jeles naphoz kötődően, vagy egy-egy téma köré csoportosított családi és iskolai foglalkozás keretében, nyári szünidei foglalkozások, táborok alkalmával, közvetlen tapasztalás útján, szinte észrevétlenül gyarapodhat a részt vevők tudástára kicsiktől a nagyokig. Nem kevésbé fontos az sem, hogy mindez a szabad levegőn történik egy hegyvidékektől, nagyobb erdőségektől távoli nagyváros határában lévő, elegyes tölgyerdős területen, így már csak önmagában a környezet is felüdülést, kikapcsolódást jelenthet.

A játék az érzékszervekkel című foglalkozás többnyire az akadályversenyek egy-egy állomását képezi. A játék során érzékszerveinket megpróbáljuk külön-külön használni. A cél az, hogy mindenki a saját tapasztalása révén érezze, mennyire másképpen tapasztalunk egyszerre és külön-külön használva érzékszerveinket.

A játék részei:

1. TapogatóZoo

Egy tapogatóládába helyezünk el különböző, a természetből származó tárgyakat (siklóbőr, fakéreg, strucctojás, csigaház, falevél, madártoll stb.).A tapogatóláda zárt, csak a kezünk fér be a lyukakon és belátni sem lehet, így csakis tapintásunkra hagyatkozva tudjuk kitalálni illetve felismerni az elrejtett dolgokat.

2. SzagolgatóZoo

Egyforma vászonzsákokba különböző „illatokat” rejtünk. (fűszerek, növények…) Ez esetben csakis szaglásunkra támaszkodunk. Érdekes dolog, amikor olyan, hasonló illatú dolgokat kell felismerni, amelyeket ha látunk, könnyen elkülönítünk.

3. LátványoZoo

Látásunk segítségével próbálunk meg apró részletekből felismerni természetből származó dolgokat.

4. HallgatóZoo

Ez esetben hallás (felvett hangok) alapján ismerhetünk fel élőlényeket. Lehet olyan változata, amikor (akár városi) környezetünkben élő madaraink hangját kell azonosítani, de érdekes az is, hogy különböző állatcsoportok is milyen hasonló hangjelzéseket adhatnak ki. (Aki még nem ismeri például az aranyoroszlán, majmocskák hangját, könnyen hiheti, hogy madárcsicsergést hall.) Fontos az is, hogy csak hallgatózva (csukott szemmel) mennyivel többet hallunk. Ezt érdemes kipróbálni tavasszal egy réten, erdőben vagy a fűben hasalva.

Juhász Gőz Szilvia

Szegedi Vadaspark

6725 Szeged, Cserepes sor 47.

(62) 542 530 és 531

info@zoo.szeged.hu

www.zooszeged.hu

order female cialis

október 30, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.