"Én gyerekem, te gyereked, kinek a gyereke?"

A Csepeli Családsegítő Szolgálat és ICSSZEM Rákospalotai Javítóintézet együttműködése nyomán a MindenGyerek Konferencia előtt, az intézményeink között egyébként is megszokott szakmai párbeszéd elmélyült, több igazán problémás eset is felmerült gyakorlatunkból, melyek komoly szakmai–elméleti dilemmákat is felvetettek bennünk. Így a beszélgetések nyomán kristályosodott ki egy igen nehéz – ámbár sokat emlegetett probléma – nevezetesen a gyermekbántalmazás problémaköre, mellyel a gyakorlatban szembesülve mindkét intézménynek többször is komoly nehézségei támadtak.

Előadásunkhoz – melyet a nagyobb közönség előtti párbeszéd kiindulásának tekintettünk –, két olyan esetet választottunk, ahol az alap- és szakellátás között hányódnak a családok, a gyerekek, s gyakran úgy tűnik az intézmények is.

Special Occasion Dresses sale

A csepeli alapellátás és a rákospalotai szakellátás intézményében – miközben megpróbáljuk a gyermekek védelmét, és sok esetben a családok érdekeit is szolgálni – ugyanazokkal a problémákkal kerültünk szembe. E problémák megragadhatók a gyermekvédelem intézményi oldaláról, mely esetben a gyermek érdekét szolgáló „jó” döntéseket próbáljuk meghozni, illetve a gyermekek, családok oldaláról is, ahol a döntések előzményeivel és következményeivel, s az ezekkel járó nehézségekkel találkozunk. Eseteink bemutatásánál mi ez utóbbi fókuszt használtuk, ahol számolni kell a nehéz helyzetekkel járó tehetetlenséggel, a családok ellenállásával, igen gyakran az intézmények rugalmatlanságával és sajnos a védelembe vétel ellenére is védtelenül slot machines maradó gyerekekkel.

Előadásunkban mindkét intézmény bemutatott egy-egy esetet, melyeknek gyermek- és fiatalkorú szereplői igen nehéz élethelyzetét, bántalmazásaik következményeit mutattuk be. Ezen keresztül merültek fel az elhelyezésükkel kapcsolatos dilemmák, a bántalmazóval, a családdal való foglalkozás nehézségei, illetve az intézmények közötti kommunikáció problémái.

Az esetbemutatásokat követő megbeszélés során elsősorban nem arra helyeztük a hangsúlyt, hogy az esetkezelés folyamatában melyek voltak azok a csomópontok, amikor mást vagy másképp is lehetett volna dönteni-tenni, hanem igyekeztünk körüljárni a döntések hátterét. Az intézmények együttműködési lehetőségeit és képtelenségeit vizsgálták a jelenlévő szakemberek, akik több területet is képviseltek. E két eset leírása illetve a beszélgetés során is találkoztunk azzal a komoly problémával, hogy van, amikor a jogszabály szorulna korrekcióra, de sajnos gyakran inkább a jogalkalmazás nem szolgálja feltétlenül a gyermek érdekét. Miközben sok részvevő szakember a legjobbat akarja, ám valahogy ez nem találkozik a másik szakember támogatásával, és sajnos mások szakmai hiányosságok, eszköztelenség miatt inkább „megúszni” akarják e nehéz ügyekben a döntések meghozatalát.

Gáborné Aczél Ágnes

Strapless Dresses sale

Csepeli Családsegítő Szolgálat

1212 Budapest, Kiss János altábornagy utca 54.

(1) 276-8332

(06 20) 669-1840

cseppcsa@axelero.hu

cheapest cialis black online

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.