Dr. Lelovics Zsuzsanna – Deé Kitti: Mindennek rendelt ideje van – a napi étkezésnek is, a fejlődés szakaszainak is

Arról, hogy a nélkülözés mekkora gátja a lelki és a szociális fejlődésnek, igazán a pedagógusok mesélhetnek. Köztudott, hogy éhesen nem fog az agy, vagy ahogy a közmondás is tartja: „Korgó gyomornak nem kell prédikáció”. A Magyar Háztartási Panel megismételt vizsgálatai jelzik, hogy a gyermekek szegénysége hazánkban nem átmeneti jelenség. A szegénység mértékén lehet vitatkozni, a tendenciákon nem. A gyermekévekre jellemző kognitív képességek optimális esetben szinte határtalanok, ezt nem kihasználva behozhatatlan hátrányt szenvednek az iskolapadban ülő – minden téren – éhező gyermekek. A központi idegrendszer magas fokú tevékenységei (pl. kognitív funkciók, tanulás, emlékezés), és a szubjektív pszichés tényezők (éberség, hangulat stb.) között több összefüggést sikerült már feltárni. Az előadás számos irodalmi hivatkozáson keresztül mutat be az életben, a gyakorlatban is tapasztalható eredményt. A szervezetben nem csak az energia és fehérje csökkent bevitelének vannak súlyos következményei. A különböző vitaminok és ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak hiánya mind különböző tüneteket produkál, és betegségek kialakulásához vezet. A kognitív fejlődéshez kulcsfontosságú tápanyagok a jód, a vas, a folát, ezen kívül a cink, a B12-vitamin és az n-3-zsírsavak. Bizonyított, hogy a táplálkozás hatással van az agy makro- (pl. hippocampus) és a mikrostruktúráinak (neuronok mielinizációjára stb.) fejlődésére, a neurotranszmitterek szintjére, működésére (pl. dopaminszint, receptorszám), azaz mindenre, ami összefüggésben van a kognitív fejlődéssel.A30-327 exams
Az agy bizonyos területeinek fejlődése nem fejeződik be, hanem egész gyermekkorban, fiatalkorba és felnőttkorban is folytatódik. Ilyen terültet a frontális lebeny, mely a magasabb szintű kognitív tevékenységek végrehajtásáért felelős. A szegényes táplálkozás vagy a különböző beavatkozások a táplálkozásba hatással vannak a homloklebeny funkcióinak fejlődésére.

A szegénység és éhezés legnagyobb vesztesei a gyermekek, hiszen ez az állapot kihatással van további életükre is, és nem csak az adott pillanatra: egészséges társaikhoz képest rosszabb eredményeket produkálnak, mely meghatározza továbbtanulási, majd a későbbiekben munkavállalási lehetőségeket is.

A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakemberei segítséget nyújtanak a szülőknek és a pedagógusoknak, élelmezésvezetőknek, önkormányzatoknak a gyermekek táplálkozásának optimalizálásához, az alultápláltság kivédéséhez. A megfogalmazott célok az étlaptervezésen át ültethetők át a gyakorlatba, mellyel hatékony segítséget tudunk nyújtani a gyermekkor – táplálkozási szempontú – optimális fejlődéséhez.

Dr. Lelovics Zsuzsanna

szakmai igazgató

lelovics@yahoo.com

Deé Kitti

projektvezető

Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet

7633 Pécs, Építők útja 20/B.

(06 30) 288 2889

www.taplalkozaskutato.hu

buy cheap dapoxetine online

május 29, 2011 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2011, Virtuális konferencia

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.