Bátor Nyúl hét próbája

Oktatási és ismeretterjesztési programok a veszprémi állatkertben.

A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark 1958 augusztusában nyitotta meg kapuját a látogatók előtt, a festői fekvésű Fejes-völgyben. Akkor a Kárpát-medence állatvilágát mutatta be az állomány. Ma már a hazai és egzotikus vadállatok 120 fajának közel 600 egyede látható.

Állatkertünk feladata: az állatok bemutatása, a veszélyeztetett és védett fajok megmentésében való részvétel, látogatóink természettudatos magatartásának alakítása, a gyermekek természet- és biológiai ismereteinek gyarapítása. Nevelésünk alapját az élő állatok biztosítják, melyek megfigyelése az ismeretek nyújtásán túl módot ad az ökológiai szemlélet alakítására, a természetvédelmi problémák érzelmi és tudatos megközelítésére is.

Látogatóink száma évi 180 000-200 000 fő, 55,4% felnőtt 44,6% gyermek. A gyermekek 31%-a csoporttal, 69%-a családdal érkezik. Megvizsgáltuk, hogy a gyermekcsoportok milyen célból érkeznek hozzánk: 52,38% fontosnak tartja a tanulmányok kiegészítését; 27,89% szórakozik, pihen; 10,88% természetismereti órának tekinti; 8,16% csoportjának a kívánsága; 0,68%-nak nincs más lehetősége.

Családi programokat szervezünk az új kifutók átadásakor, jeles napokon (Föld napja; Madarak, fák napja; Állatok világnapja), az állatokhoz kapcsolódó hagyományok felelevenítésével szórakoztató programokat kínálunk (Szent Iván, Pünkösd stb.).

Szünidei programok közül a leglátogatottabb a Bátor Nyúl hétpróbája ügyességi játék.

Kiállításainkon természeti értékeket és kultúrtörténeti érdekességeket mutatunk be.

Gyermekcsoportok tematikus foglalkozásokon, állatbemutatókon vehetnek részt, melyek az óvodás, általános-, és középiskolái korosztály számára a tananyaghoz kapcsolódnak. Sérült gyermekekkel való foglalkozásokat is szervezünk. A zoosuli alkalmával egy-egy osztályközösség 4-5 napot tölt az állatkertben.

Nyári táborainkban évente 150-220 gyermek ismerkedik meg a lovaglás alapjaival, az állatkert lakóival és az állatkert életével.

Pályázataink, vetélkedőink témái az állatkerti fejlesztésekhez kapcsolódnak és a tantárgyak közötti kapcsolatteremtésre adnak lehetőséget.

A szakkörök, klubok tagjai az állatkerti ismereteiket gazdagíthatják.

Pedagógusoknak évente 2-3 alkalommal bemutatókat tartunk az állatkert újdonságairól és az állatkerti foglalkozások során alkalmazható módszerekről. Minden tanévre programajánlatot készítünk számukra, mellyel az intézmények környezeti nevelési-oktatási munkáját kívánjuk segíteni.

A Bátor Nyúl figurája a Puskás Imre által készített Utazás Zookolóniában című kiadványunkban kelt életre és kalauzolja az olvasót az állatkert sokszínű, titkokat rejtő világába.

Az állatkerti vízumot elnyerő játékosokat is várjuk látogatóink sorába.

Bárdossyné Stolár Klára közművelődési referens

Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Kht.

8200 Veszprém, Kittenberger utca 15.

(88) 566-140

web@veszpremzoo.hu

www.veszpzoo.hu

female cialis purchase online

október 30, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.