A települési gyermek és ifjúsági érdekegyeztető rendszerekről

A közelségről és a tétről

A települési ifjúsági munka átfogó célja, hogy hozzásegítse a gyermekeket és a fiatalokat mindazon tudás és képesség megszerzéséhez, melynek birtokában az egyéni és a közösségi szinten megjelenő szükségleteik kielégítése, érdekeik képviselete érdekében egyéni illetve közösségi módon cselekedni tudnak és ennek eredményeként képesek ügyeik önálló, azaz az intézményrendszer aktív közreműködése nélküli intézésére.

A gyermekek és a fiatalok a szükségleteik kielégítése érdekében való cselekvésük illetve az ügyeik intézése során sokszor akadályokba ütköznek. Ezeknek az akadályoknak a megszűnéséért, illetve az állapotok megváltozásáért sokat tehet a település önkormányzati testülete. Azért, hogy a testületek azt és úgy tegyék, ami és ahogy az a fiatalok érdekeit szolgálja, mindkét félnek képesnek kell lennie az együttműködésre. Ehhez a fiatalok részéről a szükségleteik pontos megfogalmazásának képessége és az önkormányzati döntéshozatal folyamatának ismerete, az önkormányzat részéről pedig fogadókészség szükséges.

Az önkormányzás mibenlétének – „miértjének” Fu Charles Fey che pochi anni dopo costruì il primo prototipo di slot machine denominata Liberty Bell (nome che deriva dalla campanella che suonava a ogni combinazione vincente). és hogyanjának” – a megtapasztalásához, a fiataloknak közel kell lenniük ahhoz, látniuk kell az önkormányzat működési mechanizmusát. Ez csak úgy érhető el, ha a fiataloknak van miért közel kerülniük, ha van tétje közelségüknek illetve távol maradásuknak.

A testülethez való közelséget az önkormányzattal való folyamatos, a helyi igényeknek megfelelően kialakított, szervezett, átlátható, mind a szervezetek, mind az egyének számára nyitott, együttműködési megállapodásba (helyi rendeletbe) foglalt kapcsolattartás biztosíthatja.

A tétet a fiatalok számára az élethelyzetükre ható testületi döntések befolyásolásának lehetősége jelenti, azaz annak a lehetőségnek a megragadása vagy elszalasztása, hogy a szükségleteik kielégítése érdekében tesz-e, és ha igen, akkor számukra kedvező vagy kedvezőtlen módon az önkormányzat.

Beke Márton ifjúsági szakértő

1104 Budapest, Salgótarjáni út 51/c

06-30-552-3648

cialis super active prezzo

szeptember 14, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.