A pártfogó felügyelői tevékenység

Az Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó Szolgálatának egyik szakterülete a pártfogás.

A dekoncentrált szervként, ötszáz munkatárssal működő intézmény a 2003. július 1-i reformtól kezdődően létezik jelenlegi formájában. A minden tevékenységet érintő korszerűsítése egyik legjelentősebb eredménye a pártfogó felügyelői tevékenység minimumsztenderdjeinek bevezetése. A 17/2003. (VI. 24.) IM rendelet a szakmai tevékenységet öt ügycsoportba sorolja :

I. Környezettanulmány

A főleg fiatalkorú elkövetők esetében készített, az elkövető körülményeinek feltárását célzó környezettanulmányok száma a reform óta jelentősen növekedett, színvonaluk pedig sok esetben már a pártfogó felügyelői véleménnyel kapcsolatos igényeket is kielégíti.

II. Pártfogó felügyelői vélemény

Az ügyészek, bírók megalapozott döntésének előkészítéshez kért pártfogó felügyelői vélemény, szakértői színvonalú állásfoglalásként a környezettanulmánynál szélesebb körben állít fel szociális diagnózist, tárja fel az elkövető a bűncselekmény körülményeit. A jogintézmény az elkövetők számára előírandó külön magatartási szabályok továbbfejlesztésében, valamint a bűncselekmény által okozott kár jóvátételi rendszerének kialakításában is jelentős szerepet játszik.

III. Pártfogó felügyelet

A hagyományos egyéni esetkezelés mellett rendszeres esetmegbeszélő csoportok és csoportos esetkezelési technikák alkalmazása is elkezdődött.

IV. Közérdekű munkabüntetés

Szolgálatunk folyamatosan erősíti a letöltőhelyekkel való intézményi kapcsolatokat, amely a munkabüntetés végrehajthatóságának stabilizálódását eredményezi.

V. Utógondozás /börtönpártfogás/

A reintegrációs esélyeket növelő szakszerűbb tevékenység érdekében a szabadulás utáni növekvő számú utógondozás mellett rendszeressé vált a pártfogó felügyelők jelenléte a büntetés-végrehajtási intézetekben (meghallgatások, csoportos tájékoztatók, tréningek tartása).

Komplex, resztoratív módszereket is magában foglaló képzési és szabadidős központot hoztunk létre rendszerspecifikus háttérintézményként. Célunk, hogy – elsőként a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek számára – egyre több megyében egységesen, országosan sztenderdizált programokat tudjunk ajánlani, egyrészt a szociális készségek fejlesztésére, másrészt a munkaerőpiaci elhelyezkedés megkönnyítése érdekében.

E programok alapjai lehetnek az ügyészségeknek és bíróságoknak felajánlható külön magatartási szabályoknak.

Kollégáink rendszeres képzésén kívül az egyes szakmai területek erősítése érdekében Szakmai Kollégiumokat hoztunk létre.

Bogschütz Zoltán szakmai referens

Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó

Szolgálat Országos Hivatala

1145 Budapest, Róna utca 135.

(1) 460-4706

BogschutzZ@pjsz.gov.hu

www.im.hu/pfjssz

order female cialis

október 16, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.