A fogyatékos gyermekek gyermekvédelmi ellátásáról

A látás-, hallás-, mozgássérült, autista, értelmileg és tanulásban akadályozott gyermekeket és családjukat ugyanazok a jogok és ellátások illetik meg, mint mindenki mást.

A gyermekjóléti szolgálatok segít(het)ik elő a fogyatékos gyermekek családban tartását. Előfordul, hogy a fogyatékos gyermek szülei kérik a gyermekvédelmi szakellátást. Ennek nem az átmeneti vagy tartós gyermeknevelési problémájuk az oka, hanem az, hogy nem tudták a fogyatékosság tényét feldolgozni. Ilyenkor nem gyermekvédelmi szolgáltatásra van szükségük, hanem mentálhigiénés – fogyatékosságügyi segítségre. Javasoljuk, hogy ilyen esetben forduljanak a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságokhoz, a nevelési tanácsadó pszichológusaihoz vagy az érdekvédelmi szervezetekhez.

A tévhittel ellentétben sok nevelőszülő vállalkozik fogyatékos gyermek ellátására. Rendkívül fontos, hogy a korszerű szemlélet szerint a nevelőszülő nem a gyermek tartós, éveken keresztül történő ellátására készül fel, hanem a gyermek eredeti családjába történő visszavezetését segíti.

A családból kiemelt gyermekek kb. fele gyermekotthonba kerül. Ma már egyre több gyermekotthon vállalkozik fogyatékos gyermekek otthont nyújtó ellátására is. Ez kedvező tendencia! A gyermekek korai életkorban könnyebben, az élet természetes részeként élik meg a másságot. Sajnos az esetek túlnyomó többségében a fogyatékos gyermekek elkülönített, úgynevezett különleges gyermekotthonokban nevelkednek.

Kívánom, hogy az Európai Unió országaiban alkalmazott Madridi Nyilatkozat alapján országunkban is sikeresen tudjunk elmozdulni a „fogyatékos embereket a társadalmi jótékonykodás alanyainak tekintő” szemlélet felől a „fogyatékos emberek a társadalom egyenrangú tagjai” szemlélet felé.

Horváth Péter

hpether@freemail.hu

cialis super active prezzo

szeptember 13, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , , , ,  · Kategória: MindenGyerek 2003

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.