„Szülősuli”

A gyereknevelés nehéz feladat, ezért találtuk ki, hogy elindítjuk a szülő-sulit. Végül 26 előadás hangzott el 2003-2004-ben havonta egy péntek este, az Országúti Ferencesek közösségi házában. Ennek a rövid összefoglalóját szeretnénk ismertetni.

A legtöbb, amit a szülő adhat a gyermekének, az hogy felhőtlen és harmonikus házasságban él. Erre próbáljuk a fiatal házaspárokat rábeszélni, hogy mindig magukra is szánjanak időt, mert a gyerek attól fogja jól érezni magát, ha azt látja, a szülei boldogok és szeretik egymást. A családnak vannak törvényei, és ezt tudomásul kell venni. Minden családban vannak, és kell, hogy legyenek világos szabályok. Fontos a gyermekeket meghallgatni, „családi tanácsot” tartani, lehet egyezségeket kötni, de a döntés a szülőé. Persze az okos szülő bizonyos helyzetekben elengedi a gyereket, és utána mondhatja, te akartad, beszéljük meg! De teljes egyenlőség nincs és nem is lesz egy családban. Nem mindig könnyű, de amiben megegyeztünk az mindenkit kötelez (a szülőt is!). A gyerek nem bűnbak. Amúgy is, ha a szülők veszekednek, vagy rossz a hangulat otthon, a gyerek mindig úgy érzi, biztosan ő rontotta el, biztos ő miatta idegesek. A gyerek nem szeretetpótlék vagy feszültség-levezető, ha két gyerek van, egyik a papa bizalmasa, a másik a mamáé. Nem szabad azt mondani: úgy csinálod, mint anyád vagy pont úgy, mint apád. A gyerek nem az enyém, csak átfutó tétel a házasságon. A gyereknek a szülő a tükör, a beszéde, a tettei, a mimikája, a gesztusai fejezik ki, hogy mit tart a gyerekről. Nagyon lényeges azt a kérdést feltenni magunknak, hogy a tetteim és a szavaim ugyanazt tükrözik-e? Mást gondolok, mint amit mondok? Amikor azt mondom a gyereknek, hogy szeretlek, te vagy a legnagyobb kincsem, de közben nem figyelek rá, azt az üzenetet kapja, hogy: te vagy a kincsem, de időm nincs rád. Ez az ő számára azt jelenti, nem vagyok szeretetreméltó.

Az életrevaló szülő jellemzői:

Tisztában van azzal, hogy példakép és vezető. Nem akar tökéletes lenni, de megtesz minden tőle telhetőt. Olyan értékekre nevel, amiket a mindennapi életben át tud adni. Felismeri a gyermekei egyediségét és ebből erőt és örömet merít. Vannak egyéni álmai, elképzelései és életének nem egyetlen célja a gyerek. Nem vár azonnali sikereket, hanem hisz a nevelés tartós hatásában. Követ el hibát, de tud bocsánatot kérni, krízishelyzetben új utakat keresni. Nem szégyell mástól tanácsot kérni. Ismeri a saját korlátait, és tud határokat szabni a gyerekeinek. Érezheti magát időnként tehetetlennek és gyengének, és igyekszik elfogadni a gyermeki tökéletlenséget. Bevonja gyermekeit a problémák megoldásába. Tisztában van vele, hogy felnőttként is kell fejlődnie és változnia. Megmutatja a gyenge oldalait is, és engedi, hogy a gyermekei kritizálják, mert tudja, nem tökéletes.

Mindenkinek jó ön- és gyermeknevelést kívánunk!

Dr. Gorove László és Kriszta

Párbeszéd és Kapcsolat Alapítvány

1027 Budapest, Margit krt. 1.

(1) 316-9275

jegyesoktatas@par-beszed.hu

www.par-beszed.hu

buy dapoxetine europe

október 29, 2006 · Webszerkesztő · Nincs hozzászólás
Címkék: , ,  · Kategória: MindenGyerek 2005

Hozzászólás írása

Webhely megnyitása bejelentkezve hozzászólásküldése.